Teritusnurk: nugade teritamise tähtsaim saladus
Kui nuga on hakanud sibula viilutamisel libisema ja tomati lõikamise asemel seda lömastab, siis on kätte jõudnud aeg otsida välja teritaja ja taastada noa lõikeomadused.
Hea uudis on see, et enam-vähem igasugune teritaja, olgu selleks siis kõige lihtsam manuaalne mudel või paljude poolt armastatud terituspulk, parandab kuigivõrd nüri noa olukorda. Lõikeriista esialgse teravuse taastamiseks tuleb aga appi võtta veidi paremad riistad ja pisut rohkem vaeva näha.
Ei, nugade teritamine pole tegelikult kuigi keeruline. Piisab vaid õigesti määratud teritusnurgast ja teritajast, mis soovitud nurga all teritab ning Voilà! Võid ihuda oma ustava köögiabilise isegi teravamaks, kui see oli pakendist võttes.
Mis on noa teritusnurk ehk noatera nurk?
Enamus nuge on noatera suunas mõlemalt poolt teatud nurga all kaldus. Kui räägitakse 20-kraadisest teritusnurgast, siis peetakse silmas seda, et noatera teritatakse kummaltki poolt 20-kraadise nurga all, et saavutada noatera 40-kraadine nurk.
Nuge võib teritada igasuguse nurga all alates 7-st kuni 30-ne kraadini. Mida väiksem on nurk, seda teravam on nuga. Teisalt – mida teravam on noatera, seda kergem on seda kahjustada. Nii seisneb teritusnurga määramine kompromissi leidmises noa teravuse ja vastupidavuse vahel.
Alla 10-kraadine teritusnurk
Kõige väiksemaid teritusnurki kasutatakse nugade puhul, mis on mõeldud peamiselt pehmemate toiduainete lõikamiseks, sest nii on oht noatera kahjustada väike. 7- või 8-kraadine nurk on näiteks žiletiteral, mis on küll äärmiselt terav, kuid samas väga õrn.
10 kuni 15 kraadi
Selline teritusnurk annab õhukese ja üliterava tera ja on enamike nugade jaoks pigem liiga väike. Noatera on üsna nõrk ja sobib nugadele, millega lõigatakse pehmeid toiduaineid ja viilutatakse liha.
Teritusnurk sobib pigem tugevast spetsiaalkeraamikast nugade kui terasest või metallist nugade teritamiseks.
15 kuni 17 kraadi
30- kuni 34-kraadise tera nurgaga noad lõikavad hästi ja oht tera toiduainetega kahjustada pole kuigi suur. Sellise teravusega toodetakse suur osa Jaapani nugadest ja ka uuemad Euroopa ning Ameerika noad.
15- kuni 17-kraadine teritusnurk on madalaim, mida tasub enamiku kööginugade puhul kaaluda. Sobilik on see näiteks kala fileerimisnugade puhul, mis peavad olema super-teravad, et filee struktuuri mitte lõhkuda.
17 kuni 22 kraadi
34- kuni 44-kraadise tera nurgaga nuge kasutatakse köögis kõige sagedamini. See nurk sobib ka taskunugadele. Enamus Põhja-Ameerikas toodetud nugadest on ligikaudu 40-kraadise tera nurgaga, mida peetakse nii teravuse kui vastupidavuse seisukohast heaks tasakaalupunktiks.
22 kuni 30 kraadi
Sellesse vahemikku kuuluvad noad on vastupidavad ning see teritusnurk sobib näiteks jahi- ja taskunugadele. Noatera pole küll teravuselt võrreldav pehmemate toiduainete lõikamiseks mõeldud teradega, kuid see-eest peab see hästi vastu ja lõikab läbi kõik kütked, millesse teel võib sattuda.
Millega teritada?
Lihtsad manuaalsed teritajad on enamasti seadistatud teritama 20-kraadise nurga all ning ise seal midagi määrata ei saagi. Luiskudega teritamisel on võimalik teritusnurka silmas pidada küll, kuid silm peab olema super-terav ja käsi väga kindel, et kõik soovikohaselt õnnestuks.
Õnneks on välja mõeldud üks väga käepärane teritaja neile, kes nugade teritamisel teritusnurga üle sajaprotsendilist kontrolli soovivad omada.
See superteritaja võimaldab määrata igale teritatavale noale unikaalse teritusnurga vahemikus 10-27 kraadi ja teritada noatera täpselt sellisele teravusele. Siin ei pea muretsema ei oma silma täpsuse ega käe kindluse pärast – teritaja hoolitseb selle eest, et kõik oleks paigas.