Santoku ja Gyuto: kumb neist Jaapani nugadest valida?

Jaapani nuga ostma minnes võib suur valik erineva suuruse, kuju ja välimusega lõikeriistu esmapilgul silme eest kirjuks võtta. Aga ega alguses pole tegelikult tarviski süveneda sellesse, milleks täpselt on mõeldud nakiri, yanagiba ja takohiki. Piisab sellest kui teada, et universaalseid kööginuge on suurtes piirides kaks: Santoku ja Gyuto.

Kuid kumba neist kahest populaarsest Jaapani noast eelistada?

Miks on Jaapani noad hinnatud?

Hoolimata keskmisest kõrgemast hinnaklassist, teevad Jaapani kokanoad kõikjal maailmas oma võidukäiku, olles armastatud nii amatöör- kui profikokkade seas. Põhjusi selleks on mitu.

Esiteks iseloomustab Jaapani lõikeriistu erakordne teravus. Nii terasest kui keraamikast valmistatud noad muudavad kõik lõikamis-, hakkimis- ja viilutamistööd kiireks ning lihtsaks. Lisaks on noad tänu kõrge süsinikusisaldusega terasele kerged ja neid on lihtne käsitseda. Jaapani nugadest rääkides ei saa mööda minna ka nende kaunist välimusest – igas köögis tõmbavad need igatahes koheselt tähelepanu. Kui lisada juurde veel ka kultuuriline taust, saad Jaapani noa ostes midagi palju enamat kui pelga köögitööriista.

Mis on Gyuto nuga?

Gyuto peakoka nuga

Gyuto peakoka nuga

87€

109€  

Gyuto nuga on universaalne Jaapani kokanuga, mis sarnaneb Lääne kokanugadele. Kuigi Gyuto tähendab tõlkes “veisenuga”, saab seda kasutada põhimõtteliselt kõikide toiduainete lõikamiseks. See on ühtviisi sobiv ürtide hakkimiseks, leiva viilutamiseks, kala fileerimiseks ning köögiviljade töötlemiseks.

Kui eesmärk on leida üks universaalne nuga, millele võib kõikides lõiketöödes kindel olla, siis on Gyuto kindlasti parim valik.

Gyuto nuga kasutatakse suures osas sarnaselt läänemaailma nugadele. Pehmemate toiduainete hakkimisel suunatakse noa ots lõikelaua suunas ja liigutatakse noa tagumist osa alla-üles.

Liha lõigates suruvad kokad tera kõige jämedama osa vastu lihatükki ning tõmbavad nuga enda poole. Kõvemate köögiviljade nagu näiteks kartulite ja porgandite tükeldamiseks kasutatakse pigem lükkeliigutust.

Mis on Santoku nuga?

Santoku nuga

69€

99€  

Santoku on Jaapani kööginuga, mille nimi tähendab tõlkes “kolme voorust”. Osad usuvad, et see viitab hakkimisele, viilutamisele ning tükeldamine, teised, et toiduainetele, mida noaga lõigata saab: kala, liha ning köögiviljad. Üldiselt on santoku mitmekülgne kööginuga, mida tänu selle disainile saab kasutada erinevate ülesannete täitmiseks.

Selle noa sirge ja lai tera on tavaliselt lühem kui enamikel teistel kööginugadel. Samas on see küllaltki õhuke, mistõttu täpne viilutamine ja tükeldamine sujuvad probleemideta. Santoku laia tera on lihtne kontrollida, kuid noal puudub terav ots, mis võib olla takistuseks mõnede täpsust nõudvate tööde tegemisel.

Tänu lamedale servale on noa tera pidevalt täies ulatuses lõikelaua vastas, mis muudab kõvade köögiviljade tükeldamise eriti lihtsaks.

Santoku sobib kõige paremini üles-alla liigutusega hakkimiseks. Alusta sellest, et hoiad oma nuga toiduaine kohal, mida kavatsed lõigata. Seejärel suru nuga alla ja lükka seda ettepoole, kuni tera puutub lõikelauda.

Gyuto vs Santoku: mis on neis sarnast ja mis erinevat?

Gyuto ja Santoku noad on loodud sarnaseks otstarbeks – nad on mõlemad universaalsed kööginoad, mida on mugav kasutada kõigi köögis ettetulevate lõikamis-, hakkimis-, tükeldamis- ja viilutamistöödeks.

Siiski on nugadel ka väikesed erinevused, mis muudavad pisut nende kasutust. Kaarja teraga Gyuto sarnaneb välimuselt läänemaailma nugadele ning tänu sellele ei vaja noa kasutamine harjumist. Samas sirge teraga Santoku käsitsemine võib alguses pisut harjumatu tunduda.

Gyuto noa terav ots võimaldab teha ka täpsust nõudvaid töid. Santokul sarnane ots puudub, kuid tänu oma lühemale pikkusele, on seda jällegi lihtsam käsitseda. Gyuto on pikem ja sellega on mugav lõigata suuremamõõtmelisi toiduaineid.

Kumb nuga siis ikkagi valida?

Sharpy veebipoest leiab nii Gyuto kui ka Santoku noa. Nad on mõlemad üliteravad, kaalult kerged ja pakuvad igale kasutajale, kes pole varem Jaapani nugadega kokku puutunud, täiesti uutmoodi kasutamiskogemust ning uskumatut avastamisrõõmu.

Valiku tegemiseks mõtle läbi, kas vajad pigem pikemat nuga või piisab ka lühemast. Samuti kaalu, kui oluline on sinu jaoks noa harjumuspärane kuju ning terav ots.

Samas – pikalt juurdlemiseks pole vajadust, sest mõlemad noad on köögis universaalsed abimehed ning valikuga täiesti mööda panna pole niikuinii võimalik. Ja lõppkokkuvõttes võib vabalt ka mõlemad noad tellida.

Võtke meiega ühendust

Salu OÜ

Kunderi 27, Tallinn
Harjumaa, 10918
Reg nr. 12600389
+372 52 67 138
info@sharpy.ee

    0
      0
      Ostukorv
      Ostukorv on tühi